Alergijska kijavica

1

Alergijska kijavica ili alergijski rinitis predstavlja hroničnu upalu sluznice nosa koja je uzrokovana nekim od alergena. Javlja se u dva oblika: perinealni ili trajni i sezonski.

Kod perinealnog oblika smetnje postoje tokom većeg dela godine jer je prisutna stalna izloženost alergenima. Najčešći alergeni su: grinje, kućna prašina, životinjska dlaka, dim, tekstilna vlakna.

Kod sezonskog oblika smetnje se javljaju u određenom delu godine, obično u periodu cvetanja.

Najčešći alergeni su polen različitih biljaka, trava i korova (topola, lipa, ambrozija).

Simptomi su: začepljenost nosa, vodenasta sekrecija iz nosa, kijanje u salvama, osećaj suvoće ili sekreta u nosu, povremeno krvarenje iz nosa, curenje niz grlo. Često su prisutni suzenje, svrab i crvenilo očiju.

Gotovo polovina stanovništva pati od alergijske kijavice. Epidemiološki podaci govore o povezanosti ove kijavice i astme. Dijagnoza se postavlja na osnovu: kožnih testovi na inhalacione alergene „prick“ test, određivanje nivoa ukupnog specifičnog IgE u serumu, citološki bris sluznice nosa na eozinofile i dr. U 25% slučajeva testovi su negativni jer se radi o lokalizovanoj alergijskoj bolesti.

Lečenje

Prvi korak u lečenju alergija jeste identifikacija i izbegavanje alergena.

  • U slučaju alergija na prašinu i grinje treba ukoloniti tekstilne predmete iz životnog prostora (tepihe,tapiserije, zavese, tekstilne igračke i dr.) a prostorije često čistiti.
  • Ne držati kućne ljubimce.
  • Kod alergije na polen u vreme cvetanja koliko je moguće izbegavati otvoren prostor. Više vremena provoditi u stanu, ne otvarati prozore, koristiti filtere za vazduh. Voziti se sa zatvorenim prozorima u automobili. Izbegavati izlazak u jutarnjim časovima kada je koncentracija polena u vazduhu  najveća. Koristiti zaštitnu masku pri radu u polju.
  • Često se tuširati i prati kosu kao i odeću da bi se polen uklonio.
  • Korisno je pratiti kalendar cvetanja i informacije koje govore o koncentraciji polena u vazduhu.
  • Pri padanju kiše ispira se polen i smanjuje se rizik od alergije, dok se kod vetrovitog vremena polen raznosi.
  • Kod blažih oblika alergijske kijavice koriste se antihistaminici u obliku tableta. Kod težih oblika koriste se lokalno nanose kortikosteroidi. Oni se retko koriste per os. Dekongestivne kapi za nos mogu se koristiti samo nekoliko dana.