Превентивни прегледи

debelo-crevo

Закажите термин код изабраног лекара како бисте урадили превентивни преглед и проверили своје здравље на време.  За календар превентивних прегледа кликните на линк Календар превентивних прегледа

Преглед на рано откривање рака дебелог црева

Рак дебелог црева је широко распрострањена болест са значајним обољевањем и смртношћу. Особе старости од 50 до 69 год. оба пола, код свог изабраног лекара могу извршити преглед као и тестирање на неприметно крварење у столици и то једанпут у две године.

Тест је савремен и не захтева припрему пацијента.

 

dojkaПреглед на рано откривање рака дојке

При систематским прегледима код изабраног лекара опште медицине се обавија палпаторни преглед дојки за жене старије од 19 година. Преглед се обавља једанпут годишње код жена у 20. и 22. години, од 23. до 34. године једанпут у 5 година, а код старијих од 35 година једанпут у 2 године. Даје се и упутство за самопреглед дојки.

Код изабраног лекара гинеколога се обавија превентивни гинеколошки преглед једанпут годишње. Он садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, преглед дојки, лабораторијске тестове, утврђивање здравственог стања и предузимање одговарајућих мера. Жене старије од 45 год. се упућују на мамографски преглед једанпут у 2 године. Скрининг на рано откривање рака дојке се врши телефонским позивањем жена старости 50-69 година, на преглед код гинеколога.

 matericaПреглед на рано откривање рака грлића материце

Код Вашег изабраног гинеколога се може обавити превентивни гинеколошки преглед сваке године. Преглед садржи разговор са лекаром, гинеколошки преглед, узимање бриса за ПАП тест, ВС тест, колпоскопски преглед, преглед дојки итд. Преглед се обавија једанпут годишње за све жене старије од 15 година. Скрининг / рано откривање рака грлића материце се обавља код жена од навршених 25 до 69 година једанпут у 3 године, ако су претходна 2 превентивна прегледа негативна.