Алергијска кијавица

1

Алергијска кијавица или алергијски ринитис представља хроничну упалу слузнице носа која је узрокована неким од алергена. Јавља се у два облика: перинеални или трајни и сезонски.

Код перинеалног облика сметње постоје током већег дела године јер је присутна стална изложеност алергенима. Најчешћи алергени су: гриње, кућна прашина, животињска длака, дим, текстилна влакна.

Код сезонског облика сметње се јављају у одређеном делу године, обично у периоду цветања.

Најчешћи алергени су полен различитих биљака, трава и корова (топола, липа, амброзија).

Симптоми су: зачепљеност носа, воденаста секреција из носа, кијање у салвама, осећај сувоће или секрета у носу, повремено крварење из носа, цурење низ грло. Често су присутни сузење, свраб и црвенило очију.

Готово половина становништва пати од алергијске кијавице. Епидемиолошки подаци говоре о повезаности ове кијавице и астме. Дијагноза се поставља на основу: кожних тестови на инхалационе алергене „прицк“ тест, одређивање нивоа укупног специфичног ИгЕ у серуму, цитолошки брис слузнице носа на еозинофиле и др. У 25% случајева тестови су негативни јер се ради о локализованој алергијској болести.

Лечење

Први корак у лечењу алергија јесте идентификација и избегавање алергена.

  • У случају алергија на прашину и гриње треба уколонити текстилне предмете из животног простора (тепихе,таписерије, завесе, текстилне играчке и др.) а просторије често чистити.
  • Не држати кућне љубимце.
  • Код алергије на полен у време цветања колико је могуће избегавати отворен простор. Више времена проводити у стану, не отварати прозоре, користити филтере за ваздух. Возити се са затвореним прозорима у аутомобили. Избегавати излазак у јутарњим часовима када је концентрација полена у ваздуху  највећа. Користити заштитну маску при раду у пољу.
  • Често се туширати и прати косу као и одећу да би се полен уклонио.
  • Корисно је пратити календар цветања и информације које говоре о концентрацији полена у ваздуху.
  • При падању кише испира се полен и смањује се ризик од алергије, док се код ветровитог времена полен разноси.
  • Код блажих облика алергијске кијавице користе се антихистаминици у облику таблета. Код тежих облика користе се локално наносе кортикостероиди. Они се ретко користе пер ос. Деконгестивне капи за нос могу се користити само неколико дана.