Заштитите своје срце

src

Заштитите своје срце

По подацима Сведске здравствене организације (WХО)  срчана болест и шлог представљају водећи узрок смрти међу људима. Сваке године 17,1 милион људи  умре од ове болести а од тога  око 9,1 милион је жена. Ризична група су људи који су наизглед здрави али имају неке факторе ризика за болест срца и крвних судова. Фактори ризика за кардиоваскуларне болести су: повишен крвни притисак, пушење, физичка не активност, повећана телесна маса, неправилна исхрана, стрес и они обично делују удружено. Најмање 80% смртних случајева од срчане болести или шлога може бити избегнуто уколико се смање или елиминишу главни фактори ризика.

Прекините пушење и заштититите се од дуванског дима, ризик од обољевања се смањује већ за годину дана. Будите свакодневно физички активни бар 30 минута или сваког другог дана по сат времена. Вежбање треба да буде свакодневни део вашег живота. Користите степенице а не лифт, пешачите а не идете аутобусом, шетајте, пливајте, радите у  башти…Здраво се храните. Пет оброка дневно са доста воћа и поврћа, махунарки, рибе, белог меса, хране са мало масноће. Пијте доста воде. Смањите унос соли.

Упознајте своје бројеве

Вредност крвног притиска треба да буде нормално 120/80ммХг. Уколико је неко у породици имао проблем са притиском после 35год., мерите притисак једном месечно. По некад повишен крвни притисак може да се регулише уз вежбе и специјални режим исхране. Уколико то не помогне јавите се свом лекару.

Уколико проверавате ниво холестерола у крви и добијете резултат на коме пише да Вам је ХДЛ 1.6ммол/л или већи, да је ЛДЛ мањи од 2.6ммол/л и да су триглицериди мањи од 1.7ммол/л, знајте да је Ваша масноћа у крви под савршеном контролом.

ХДЛ холестерол је добар холестерол и има улогу чистача крвних судова, а ЛДЛ И триглицериди спадају у лоше масноће.Ниво холестерола у крви зависи од начина исхране, наслеђа, рада хормона…

Нормални ниво шећера у крви  се креће од 4.2 до 5.6 ммол/л. Повишен ниво шећера у крви доводи до промена на крвним судовима срца и бубрега, на ситним крвним судовима очију и доњих екстренмитета.

Најбоља превентива је здрав начин живота и годишњи прегледи.

Телесну тежину, телесну висину и обим струка редовно мерите, одржавајте нормалну телесну тежину. Телесна ухрањеност или индекс телесне масе организма (бодy масс индеx/БМИ ) се израчунава по следећој формули БМИ=кг/м2, нормални БМИ скор је од 20-25.

Обим струка код жена треба да је 80цм, а код мушкараца 94цм. Уколико Вам је обим струка већи од 88цм код жена и 102цм код мушкараца, ради се о абдоминалној гојазности тј. накупљању масног ткива око струка, а која утиче на здравље срца.

Вежбе, шетња и промењен начин исхране учиниће чудо.

Упознајте знаке упозорења

Појава тегоба код срчане болести или шлога се у 70% случајева дешава у кућним условима где постоји могућност пружања помоћи од стране чланова породице.

Манифестације знакова између жена и мушкараца су донекле различите и код жена су често  слабије изражене тегобе и бивају не препознате или касно препознате.

Срчана болест

  • Нелагодност у грудима, стезање или бол између груди или иза грудне кости
  • Нелагодност или бол који зрачи  у једно или оба рамена, у леђа, врат, вилицу или стомак
  • Кратак дах,изненадна слабост, нервоса, хладан зној, мука и повраћање, вртоглавица и несвестица

Шлог

  • Изненадна слабост лица, руке, ноге,чешће са једне стране тела
  • Изненадна конфузија, отежан говор и разумевање, главобоља
  • Тегобе са видом на једном или оба ока
  • Тегобе са ходом, заношење лоша координација
  • Тегобе се могу јавити изненада и могу бити фаталне ако се не укаже помоћ. По некад могу доћи и проћи али и тада се треба јавити на преглед код лекара и користити препоручене лекове  по датом  упутству.