Zaštitite svoje srce

src

Zaštitite svoje srce

Po podacima Svedske zdravstvene organizacije (WHO)  srčana bolest i šlog predstavljaju vodeći uzrok smrti među ljudima. Svake godine 17,1 milion ljudi  umre od ove bolesti a od toga  oko 9,1 milion je žena. Rizična grupa su ljudi koji su naizgled zdravi ali imaju neke faktore rizika za bolest srca i krvnih sudova. Faktori rizika za kardiovaskularne bolesti su: povišen krvni pritisak, pušenje, fizička ne aktivnost, povećana telesna masa, nepravilna ishrana, stres i oni obično deluju udruženo. Najmanje 80% smrtnih slučajeva od srčane bolesti ili šloga može biti izbegnuto ukoliko se smanje ili eliminišu glavni faktori rizika.

Prekinite pušenje i zaštititite se od duvanskog dima, rizik od oboljevanja se smanjuje već za godinu dana. Budite svakodnevno fizički aktivni bar 30 minuta ili svakog drugog dana po sat vremena. Vežbanje treba da bude svakodnevni deo vašeg života. Koristite stepenice a ne lift, pešačite a ne idete autobusom, šetajte, plivajte, radite u  bašti…Zdravo se hranite. Pet obroka dnevno sa dosta voća i povrća, mahunarki, ribe, belog mesa, hrane sa malo masnoće. Pijte dosta vode. Smanjite unos soli.

Upoznajte svoje brojeve

Vrednost krvnog pritiska treba da bude normalno 120/80mmHg. Ukoliko je neko u porodici imao problem sa pritiskom posle 35god., merite pritisak jednom mesečno. Po nekad povišen krvni pritisak može da se reguliše uz vežbe i specijalni režim ishrane. Ukoliko to ne pomogne javite se svom lekaru.

Ukoliko proveravate nivo holesterola u krvi i dobijete rezultat na kome piše da Vam je HDL 1.6mmol/l ili veći, da je LDL manji od 2.6mmol/l i da su trigliceridi manji od 1.7mmol/l, znajte da je Vaša masnoća u krvi pod savršenom kontrolom.

HDL holesterol je dobar holesterol i ima ulogu čistača krvnih sudova, a LDL I trigliceridi spadaju u loše masnoće.Nivo holesterola u krvi zavisi od načina ishrane, nasleđa, rada hormona…

Normalni nivo šećera u krvi  se kreće od 4.2 do 5.6 mmol/l. Povišen nivo šećera u krvi dovodi do promena na krvnim sudovima srca i bubrega, na sitnim krvnim sudovima očiju i donjih ekstrenmiteta.

Najbolja preventiva je zdrav način života i godišnji pregledi.

Telesnu težinu, telesnu visinu i obim struka redovno merite, održavajte normalnu telesnu težinu. Telesna uhranjenost ili indeks telesne mase organizma (body mass index/BMI ) se izračunava po sledećoj formuli BMI=kg/m2, normalni BMI skor je od 20-25.

Obim struka kod žena treba da je 80cm, a kod muškaraca 94cm. Ukoliko Vam je obim struka veći od 88cm kod žena i 102cm kod muškaraca, radi se o abdominalnoj gojaznosti tj. nakupljanju masnog tkiva oko struka, a koja utiče na zdravlje srca.

Vežbe, šetnja i promenjen način ishrane učiniće čudo.

Upoznajte znake upozorenja

Pojava tegoba kod srčane bolesti ili šloga se u 70% slučajeva dešava u kućnim uslovima gde postoji mogućnost pružanja pomoći od strane članova porodice.

Manifestacije znakova između žena i muškaraca su donekle različite i kod žena su često  slabije izražene tegobe i bivaju ne prepoznate ili kasno prepoznate.

Srčana bolest

  • Nelagodnost u grudima, stezanje ili bol između grudi ili iza grudne kosti
  • Nelagodnost ili bol koji zrači  u jedno ili oba ramena, u leđa, vrat, vilicu ili stomak
  • Kratak dah,iznenadna slabost, nervosa, hladan znoj, muka i povraćanje, vrtoglavica i nesvestica

Šlog

  • Iznenadna slabost lica, ruke, noge,češće sa jedne strane tela
  • Iznenadna konfuzija, otežan govor i razumevanje, glavobolja
  • Tegobe sa vidom na jednom ili oba oka
  • Tegobe sa hodom, zanošenje loša koordinacija
  • Tegobe se mogu javiti iznenada i mogu biti fatalne ako se ne ukaže pomoć. Po nekad mogu doći i proći ali i tada se treba javiti na pregled kod lekara i koristiti preporučene lekove  po datom  uputstvu.