02.03.2015.

Grip i respiratorne infekcije

Od 29.09.2014.godine se sprovodi praćenje epidemioloških, kliničkih i virusoloških karakteristika oboljenja od strane GZJZ i IZJZS, a na osnovu izveštaja zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite.

U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti i široka rasprostranjenost virusa gripa, što je i očekivano za ovaj period. Do sada ni jedan okrug Republike Srbije nije prijavio epidemiju gripa na svojoj teritoriji. (IZJZS)

Najefikasnija mera prevencije gripa je vakcinacija koja se preporučuje svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija, pri čemu treba da se zna da se zaštita stvara za 2-3 nedelje od dobijanja vakcinacije. Vakcinacija se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada je virus počeo da se širi u okruženju.

Opšte mere prevencije podrazumevaju izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija, jačanje otpornosti organizma pravilnom ishranom bogatom vitaminima, adekvarnim režimom rada i odmora.

Simpromi oboljenja sličnog gripu su: akutna respiratorna bolest koja je počela u predhodnih sedam dana sa izmerenom temperaturom od 38* ili iznad 38* i kašljem.

Akutna respiratorna bolest se manifestuje pojavom jednog od sledećih simptoma: kašanj, gušobolja, curenje nosa, plitak dah, sa ili bez temperature.

Lečenje podrazumeva poštovanje saveta i preporuka izabranog lekara, mirovanje i nega kod kuće.