23.05.2013.

30 година рада Службе за кућно лечење

Кућно лечење и нега Дома здравља Нови Београд, које је у склопу Службе опште медицине, обележава тридесет година од свог оснивања 31.октобра 2011. године.

kucno

Те, не тако далеке 1981године, после једногодишње припреме оригиналног програма рада, избора и едукације кадра, набавке опреме, обавештавање јавности, почела је са радом Служба кућног лечења, која је била узор, модел, и пример за организацију Служби кућног лечења у другим Домовима здравља широм бивше СФРЈ.

Примаријус др Дејан Константиновиц, специјалиста опште медицине, је оснивач Службе за кућно лечење и негу Дома здравља Нови Београд 1981године.

Данас, кућним лечењем су обухваћена стара лица, непокретни или полупокретни пацијенти  са тежим обољењима, хронични болесници са акутизацијом основног обољења,  као и онколошки пацијенти којима се пружа ванболничка здравствену заштита,  углавном палијативно лечење узнапредовале болести, претерминалне и терминалне фазе болести или њених  компликација.

Тим за кућно лечње подразумева рад лекара и медицинских сестара и техничара, а по потреби у тим се укључују специјалисти из других области. Кућно лечење ради свакога дана у години, у две смене, у виду посета и пружања услуга  болесницима у његовом стану.

Статистички показатељи нам говоре да је данас већина лечених пацијената  старија од 65 година, број оболелих од малигних болести је практично учетворостручен када се пореди са годином оснивања службе,  при чему је сваки пети оболели млађи од 50 година.

Број лечених од кардиоваскуларних обољења је смањен готово 4,5 пута.

Дужина лечења пацијената у кућном лечењу је 1,5 месец, лекар посећује пацијента током лечења  просечно 7,5 пута а дневно има у просеку по 6 посета.

Дом здравља Нови Београд улаже како у опрему тако и у едукацију запослених у Кућном лечењу са жељом да сам процес лечења буде прилагођен пацијенту и његовим потребама, да му се пружи квалитетно лечење уз породичну подршку у његовом окружењу.